Ezen Internetes Blog bemutatja a kaposvári Verebély László Vasúttörténeti Egyesület tagjai által gondozott és "kezelt" Kapostüskevár nevű vasúti megállóhelyet. Jelen felületen keresztül figyelemmel kísérhetővé válnak az egyesület által elvégezett munkafolyamatok, valamint az egyes munkafázisokhoz szükséges segítségkérések.
Lesznek képek a megállóhelyről, illetve a megállóhely épületében működő Vasúti Emlékmúzeum-ról, valamint a civilek jobbító munkájáról, továbbá hírek és programajánlatok is.

Minden észrevételt, javaslatot, ötletet várnak az oldal létrehozói és a megállóhelyen tevékenykedő vasútbarátok, az alábbi drótposta címeken:
verebelylaszlovte@indamail.hu
info@kolas.hu

Támogatásokat itt fogadnak a civilek :Raiffeisen Bank Zrt. 12072514-01502481-00100004

2015. június 7., vasárnap

Értékmentés Sántoson

FELHÍVÁS MINDENKIHEZ!

Kedves oldal látogatók!

Szíves segítségüket és támogatásukat várjuk a 2014-ben megmentett és az azóta is környezetileg karbantartott 1976-ban megszüntetett Kaposvár-Szigetvár vasúti vonal megmaradt Kapos hídjának egyik hídfőjének további megőrzésében és környezetének rendezésében, emlék és tájékoztató táblák kihelyezésében.

Mint az már sokak előtt ismert a Verebély László Vasúttörténeti Egyesület Közhasznú Szervezet a 2014. évi a Kapos folyó árvízi védekezésével összefüggő csatorna és mederrendezési munkálatok során elbontásra tervezett hídfők közül az egyik ilyen elemet teljes egészében megmentette és ezt megpróbálja megőrizni az utókornak a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Kaposvári Szakaszmérnökségével közösen.

A műtárgy környezete rendezésre került, igaz sajnos ahhoz hogy itt egy méltó vasúttörténeti emlékhely lehessen pihenési lehetőséggel turistáknak, vasútkedvelőknek, emlékezőknek még sok más mindenek teljesülnie kellene. 

A megmentett műtárgy környezetét a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Kaposvári Szakaszmérnökségével közösen karban tarjuk, rendszeresen kaszáljuk és küzdünk azzal dologgal, amit a természet folytat, hiszen ismételten veszi vissza birtokába a műtárgyat.

1.) 2014. óta több feladat húzódik, így a pihenőpad állítása a műtárgyhoz, a pad elemei a Lábatlani Vasbetonipari Zrt. - Professzionális és minőségi betongyártás jóvoltából rendelkezésre állnak.

2.) Sajnos nem sikerült a szabad lejárást még biztosítani a műtárgyhoz, mert 2014-ben a Magyar Közút Nonprofit Zrt. parkoló kialakítását írta elő, mivel leállósáv nincs a 66-os út Sántosi közúti hídján, ahonnan szinte karnyújtásnyira van a megmentett műtárgy. Sajnos se segítők se támogatók nincsenek egyenlőre az ott található szalagkorlát megszakításához.

3.) Már rendelkezzünk régi képekkel az egykori híd üzemi állapotáról, de sajnos a tájékoztató tábla kihelyezéséhez nem rendelkezzünk semmilyen támogatóval. 

4.) Sajnos Sántos település vezetője és képviselő-testülete az ígérgetéseken kívül semmit sem tett, bár mit is várhatnánk attól a somogyi településtől ahonnan gyilkosok és rablók híresülnek el. Sajnos a település nem kapcsolódott be közmunkásai által a hídfő környezetének kaszálásába és még egy hulladékgyűjtőt sem biztosított ide. 

5.) Nagyon szeretnénk már egy emléktáblát legalább kihelyezni, hogy aki látja, megnézi a hídfőt tudja hogy itt valamikor egy somogyi szárnyvonal ment, ami az 1968-as ésszerűtlen közlekedéspolitikai döntések áldozata lett.

Szeretnénk ha aki tudja legalább anyagilag támogassa az emléktábla legalább ez évi állítását, hogy gyermekink és unokáink is tudják merre ment Kaposvárról Szigetvár felé a vasút! 
Hol jártak a régi kávédarálónak is csúfolt gőzmozdonyok, a nagymama és a nagypapa hol fűtött szenes kályhában télen a hidegben a vonatutazása közben...

Kérjük szépen, aki tud valamilyen módon az segítsen az emlékállításban! 
Köszönjük! 

Az egyesület számlaszáma: 
Raiffeisen Bank Zrt. 12072514-01502481-00100004





Nincsenek megjegyzések: